Recept på Lasagne

Hej igen! :)

Är precis hemkommen från Hemköp men usch vilken hemskt väder det är ute. Det regnade plus att det var isgata hela vägen till Hemköp och ibland åkte det ner snö från taken.. Blää! Men jag var så illa tvungen att gå dit bort, vi hittade ingen örtsås när vi var och handlade och kvällens rätt innehåller just den såsen. Nåja, skönt att vara inne igen!

Förra helgen lagade jag Lasagne fick en kommentar av min kära vän Ingrid (p0llys.blogg.se) som sa att hon alltid misslyckades med det och det trodde jag också att jag skulle göra men det var snarare lätt som en plätt!

Kanske ska tillägga att jag mäter aldrig upp i mått när jag lagar mat, därför blir allting lite på ett ungefär, men man ser själv hur mycket man behöver.

Ingredienser:

Ca. 500 g Köttfärs (tror att jag använde mig utav blandfärs)
Krossade tomater
1 gul lök
Soja
1 Köttbuljong
Salt och Peppar
Lasagneplattor (jag köpte ett paket färdiga sådana)

Till ostsås:

Margarin
Ca. 6 dl mjölk
Mjöl
Riven ost

Gör så här:

Stek köttfärsen, i med den gula löken, salta och peppra. När köttfärsen har fått lite färg häller du i krossade tomater (häll i så mycket som du tycker - tills det ser lite lagom ut). Häll på några droppar soja, fär färgens skull. Smaka av! Det kommer kännas lite syrligt för att det är krossade tomater i, ta därför i lite socker. Jag tog ett par teskedar socker. (Mitt hemliga knep)

Jag hällde sedan i köttfärsen i kastrull med lite vatten i, ungefär ½ dl. Den ska inte vara för såsig så du kommer även här se hur mycket du behöver. I med ett köttbuljong och låt koka på svag värme i ungefär 20 minuter.
Medan köttfärsen står och små kokar kan du börja med ostsåsen.

Jag har ingen aning om hur mycket jag använde här. Men du börjar i alla fall med att smälta margarin i en kastrull. När den är helt smällt tar du i ett par matskedar mjöl - ungefär 3 matskedar. Rör om och häll sedan i mjölk! Du ser hur mycket mjölk du behöver ha i, såsen ska inte vara som en stuvning så är den för tjock häller du bara i mer mjöl. Salta och Peppra!
Tillslut tar du i riven ost, smaka av och känn efter hur mycket ost du vill ha. Jag hade i ungefär en halv liten påse med riven ost. Koka tills osten har smällt!

Nu tar du en form, smor in den med margarin (för att det inte ska fastna) och börjar med att hälla i köttfärs. Jag tog ett tunt lager köttfärs. På med lasagneplattor (jag delade mina för att de inte tar lika lång tid att få färdigt i ugnen då och dessutom lättare att äta).
Sen kör du ett till lager köttfärs, lika tunt som det förra. Nu häller du på lite ostsås på köttfärsen - så att såsen täcker köttfärsen. Sen tar du lasagneplattor, köttfärs, sås och så fortsätter du tills du har nått formens topp.

Tänk på en sak! Avsluta med ostsås! Och häll sedan på riven ost.

In med formen i ugnen på 225 grader i 35 minuter beroende på vad du har för ugn. Du kan känna med en gaffel ner i formen, och känns plattorna fortfarande lite hårda så har du inne den lite till. Börjar osten bli bränd kan du lägga över foliepapper.

Lätt som en plätt alltså! :) Som sagt så mäter jag inte när jag lagar mat men man ser också själv hur mycket som behövs :)


Såhär ser Lasagnen ut precis innan den ska in i ugnen (glömde ta en bild efter)
haha..

Nu ska jag fortsätta laga mat till min man som snart kommer hem från jobbet :)

Kommentarer
Postat av: Ingrid

mmm mums! det får jag försöka mej på en dag väldigt snart :)

2011-01-08 @ 19:58:51
URL: http://p0llys.blogg.se/
Postat av: Ingrid

ananas?? det lät lite mysko haha :P jag gillar ananas, men med falukorv? testa äpple nån gång om du vill, det är mumsigt :)

2011-01-08 @ 22:08:35
URL: http://p0llys.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0